Полската опозиция избра свой представител за ръководител на Сената

Томаш Гродски

Томаш Гродски от опозиционната центристка Гражданска коалиция бе избран за маршал (председател) на Сената на Полша. Така полската опозиция се възползва от крехкото си мнозинство в горната камара на парламента, спечелено на неотдавнашните избори, предаде ДПА.

Гродски получи подкрепата на 51 сенатори и победи в надпреварата досегашния ръководител на Сената Станислав Карчевски от управляващата партия "Право и справедливост", за когото гласуваха 48 сенатори. Един сенатор се въздържа.

"Това е победа за демокрацията", заяви след избирането си Гродски.

Резултатът от вчерашното гласуване дава основание да се смята, че опозиционните партии, подкрепени от няколко независими сенатори, са успели да запазят мнозинството си в Сената.

Горната камара може да предлага законодателни актове и да внася поправки в законите, одобрени от долната камара - Сейма, който обаче може да ги отхвърли с абсолютно мнозинство. "Право и справедливост" има достатъчно гласове в долната камара, за да отхвърли всяка предложена от Сената поправка, но вече няма да може бързо, само за часове, да прокарва закони, както се е случвало при предишния мандат на парламента.

За опозицията поемането на контрола върху горната камара е символична победа преди президентските избори догодина, отбелязва ДПА.

За председател на долната камара бе преизбрана Елжбета Витек от управляващата партия.

Споделяне

Още от Европа