Полската опозиция изпревари управляващите по обществена подкрепа

Полската опозиция изпревари управляващите по обществена подкрепа

Обществената подкрепа за полската "Гражданска платформа" - най-голямата опозиционна партия в страната - надмина подкрепата за управляващата "Право и справедливост" за първи път от две години, сочат резултатите от анкета, цитирана от Ройтерс.

Според допитването до общественото мнение, изготвено от Кей Ем Би, 31 процента от участниците биха гласували за "Гражданска платформа", ако изборите са в неделя.

Подкрепата за опозиционната формация е нараснала с 4 процентни пункта спрямо предишната анкета, проведена в края на март.

За евроскептичната "Право и справедливост" биха гласували 29 процента от анкетираните - колкото и преди, а поддръжниците на ориентираната към бизнеса "Новочесна" са намалели с 3 процентни пункта до 5 процента, колкото е и прагът за влизане в парламента.

Подкрепата за дясната антисистемна формация "Кукиз'15" е останала без промяна на ниво 10 процента.

Анкетата е поредното проучване, сочещо, че повечето поляци не подкрепят опита на правителство да блокира преназначаването на бившия премиер Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Туск е бивш лидер на "Гражданска платформа" и заклет враг на водача на "Право и справедливост" Ярослав Качински, припомня Ройтерс.

Европейската комисия обвини правителството на "Право и справедливост" в опити да подкопае демокрацията с реформа на Конституционния съд. Управляващите във Варшава сега планират и реформа на съдебната система, което е обект на силни критики от организации за защита на човешките права.

Споделяне

Още от Европа