Полската опозиция не успя да се обедини за предстоящите парламентарни избори

Лидерът на Гражданска платформа Гжегож Схетина

Полската опозиция не успя да сформира обединен левоцентристки блок, който да се изправи срещу управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) на парламентарните избори по-късно тази година, казаха двама опозиционни лидери, цитирани от ДПА.

Либералната "Гражданска платформа" (ГП), най-голямата опозиционна партия в Полша, ще участва в изборите заедно с по-малките партии "Новочесна" (Модерна) и "Полска инициатива". Те обаче не успяха да постигнат споразумение с Демократичния ляв съюз (ДЛС), каза лидерът на ГП Гжегож Схетина.

Лидерът на ДЛС Влоджимеж Чажасти каза, че неговата партия ще сформира ляв блок с партиите "Пролет" и "Леви заедно" и разкритикува Схетина за решението му.

"Това е голяма стъпка към победа на ПиС", заяви Чажасти, цитиран от полската агенция ПАП.

В изборите за Европейски парламент през май ГП, "Новочесна", ДЛС, християндемократите и Зелените участваха като единен блок.

Датата на изборите все още не е определена, но по закон те трябва да се състоят между 13 октомври и 10 ноември. ПиС към този момент има подкрепа от около 43 на сто в анкетите, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа