Полската опозиция преустанови окупацията в парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полската либерална опозиция реши да преустанови окупацията в парламента, предприета от депутатите ѝ на 16 декември в знак на протест срещу ограниченията за парламентарните журналисти и незаконното, както те твърдят, гласуване на бюджета за 2017 г., предаде Франс прес.

Председателят на партията "Гражданска платформа" Гжегож Схетина обяви това пред медиите в парламента и каза, че партията му ще иска оставката на председателя на Сейма (долната камара) Марек Кухчински, когото обвинява за кризата.

"Тъй като постигнахме главното - връщането на медиите в парламента и възможността безпрепятствено да се отразява парламентарната работа, преустановяваме протеста си", каза Схетина, но уточни, че това е само краят на един етап и началото на друг. Водачът на "Гражданска платформа" призова президента Анджей Дуда да не подписва закона за бюджета.

Председателят на Сейма, обяви, че днешното парламентарно заседание се отлага за 25 януари. "Необходим е по-задълбочен анализ на случилото се в последните седмици в парламента, каза той.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?