Полската полиция арестува 15 души при протести срещу забраната на абортите

Полската полиция арестува 15 души при протести срещу забраната на абортите

Полската полиция съобщи днес, че е задържала 15 души при протести във Варшава срещу решение на Конституционния съд, което втвърдява строгия полски закон за абортите и забранява аборта при увреждане на плода, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хора протестираха снощи пред централата на управляващата дясна партия "Право и справедливост" (ПиС) и дома на нейния лидер Ярослав Качински, пренебрегвайки свързаната с пандемията забрана за обществени събирания. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се.

Говорителят на варшавската полиция Силвестер Марчак заяви днес, че 14 души остават в ареста, а 35 са глобени за нарушаване на забраната за събирания.

Демонстрантите протестираха срещу вчерашното решение на контролирания от управляващата партия ПиС Конституционен съд, което обявява аборта по причина увреждане на плода за противоконституционен, като по този начин премахва едно от извоюваните изключения, при които можеше да се прекъсне бременността съгласно закона за абортите от 1993 г.

Данните на здравното министерство за 2019 г. показват, че повечето от 1110-те законни аборта, извършени миналата година, са свързани с увреждания на плода, като синдрома на Даун или физически увреждания.

Активисти планират още протести в редица градове днес и утре.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа