Полската "Право и справедливост" печели в повечето провинции, но губи в големите градове

Лидерът на ПиС Ярослав Качински

Държавната изборна комисия в Полша обяви днес, че на местните избори в неделя управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) е спечелила 254 места в регионалните съвети, а 194 ще бъдат заети от представители на основната опозиционна коалиция, предаде Асошиейтед прес.

Официалните резултати от изборите показват, че ПиС, победила убедително на парламентарните избори през 2015 г., остава най-популярната политическа сила в страната, въпреки конфликта си с Европейската комисия и обвиненията, че подкопава демократичната система за контрол и баланс между властите, на фона на щедрите социални разходи и процъфтяващата икономика.

Проевропейската коалиция, която е водена от "Гражданска платформа" (ГП) и включва по-малката партия "Новочесна" (Съвременна), обаче печели много повече подкрепа в големите градове. Неин кандидат бе избран още на първия тур за кмет на столицата Варшава, а в други градове представители на коалицията водят след първия тур и ще се явят на балотаж на 4 ноември.

ПиС е спечелила 254 от общо 552-те места в регионалните съвети на шестнайсетте полски воеводства, предаде Ройтерс, цитирайки официалните резултати.

Опозиционната коалиция ще има 194, а Полската селска партия ПСП), която преди изборите през 2015 г. управляваше на национално ниво в коалиция с ГП - 70.

ПиС е победителка в девет от воеводствата, като в регионалните съвети на шест от тях ще има абсолютно мнозинство.

Ръководството на ПСП декларира, че няма да се съюзява с ПиС. От ПиС обаче дадоха знак, че са отворени за всяко партньорство на местно равнище.

Още по темата
Още от Европа

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?