Полската премиерка отхвърля "шантажа" на Брюксел за миграционните квоти

Беата Шидло

Полската премиерка Беата Шидло отхвърли "шантажа" на Европейския съюз по въпроса за задължителните миграционни квоти за преразпределяне между страните членки на хилядите кандидати за убежище, дошли в Гърция и Италия, предаде Франс прес.

"Няма да се подадем на шантажа на ЕС да ни бъдат орязани част от европейските фондове като наказание за това че не приемаме пренастаняването на мигранти от Северна Африка и от Близкия изток", каза Шидло.

В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедура за нарушение, подета още през юни срещу Прага, Будапеща и Варшава заради отказа им да изпълнят задълженията, произтичащи от плана на ЕС за миграционните квоти. Трите страни може да бъдат глобени, което, според Варшава, ще се изразява в съкращаване на европейските средства

"Европейските фондове и кохезионната политика са стълбовете на ЕС също както свободата на движение на стоки и услуги. Ние имаме право на това. Ние настояваме следователно европейските договори да бъдат спазвани и отхвърляме диктата на най-големите страни по въпроса за квотите", каза Шидло.

В сряда Европейският съд се произнася по жалбите на Унгария и Словакия срещу плана на ЕС за пренастаняване на мигрантите, чието начало бе поставено през 2015 г. Целта му е да се намали огромният миграционен натиск, тегнещ над Италия и Гърция.

 

Европейският план предвиждаше пренастаняването на 160 000 души за 2 години от Италия и Гърция към други страни членки на ЕС. Той се отнасяше до кандидати за убежище, на които е почти гарантирано предоставянето на такова убежище, като например сирийци или еритрейци.

 

За близо 2 години само малко над 24 000 кандидати за убежище бяха пренастанени. Само през 2015 г. в двете южни страни членки на ЕС дойдоха над 1 милиона мигранти. Повечето от тях продължават пътя си към Северна Европа. Полша не е приела нито един кандидат за убежище според плана за квотите.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?