Полската прокуратура се опита да обискира списание, огласило разговори на политици

Доналд Туск

Прокурори и полиция влязоха в сряда в редакцията на полското списание "Впрост", като се опитаха да извършат обиск и да изземат компютри. Енергичната съпротива на главния редактор на списанието накара представителите на държавното обвинение и на силите на реда да си отидат, без да вземат нищо от редакцията, предадоха информационните агенции.

Обискът стана след като през уикенда списанието публикува запис на скандални разговори между високопоставени представители на властите. Веднага след това Варшавската прокуратура е издала заповед за предаване на доказателства, визирайки устройствата, на които се съхраняват записите.

Сред публикуваните записи, направени тайно, се съдържат разговори на министъра на вътрешните работи Бартломей Шенкевич и управителят на централната банка Марек Белка. Шенкевич и Белка обсъдили през юли миналата година в ресторант в полската столица как централната банка може да помогне на правителството в борбата с икономическите проблеми, за да може то да остане на власт.

В четвъртък министър-председателят на Полша Доналд Туск не изключи възможността за предсрочни парламентарни избори, след гръмването на скандала със записите.

"Ако тази афера не бъде разнищена през идните седмици, ако кризата на доверие е действително толкова голяма, може би предсрочните избори ще бъдат единственото решение", заяви той пред журналисти.

Въпреки това Туск призова журналистите от "Впрост" да покажат всички записи на личните разговори между лидерите, които те твърдят, че притежават. Туск допълни, че докато скандалът не приключи, неговият екип е уязвим към изнудване.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?