Полската управляваща партия ще отмени рестрикциите за работата на медиите в парламента

Полската управляваща партия ще отмени рестрикциите за работата на медиите в парламента

Полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) заяви, че ще отмени плановете си да ограничи медийния достъп до парламента и покани водачите на опозицията да обсъдят възникналото противопоставяне по въпроса и евентуално така да бъде разрешена най-голямата политическа криза в Полша от последните години, предаде Ройтерс.

Председателят на горната камара на парламента, Сената, Станислав Карчевски, каза пред журналисти, че неговата партия ПиС е поканила ръководството на опозицията на среща, която е насрочена за този следобед.

"Искаме да сложим край на кризата чрез помирение. Искаме и двете страни да отстъпят", заяви той. Карчевски не уточни кога ще бъдат отменени рестрикциите.

Засега не е ясно и дали най-голямата опозиционна формация "Гражданска платформа" ще присъства.

Депутатите от опозицията започнаха седяща стачка в пленарната зала в средата на декември след решение на ПиС да ограничи броя на журналистите в парламента и правото им да отразяват заседанията.

Напрежението ескалира, когато управляващата партия премести гласуването на бюджета за 2017 г. в друго помещение, за да се заобиколи по този начин стачката в пленарната зала.

Споделяне

Още от Европа