Полски епископи се извиняват на жертви на сексуални посегателства

Манастирът "Полин" в Ясна гура

Конференцията на полските католически епископи се извини на хората, които са станали жертва на сексуални посегателства, извършени от свещеници, предаде ДПА.

"Извиняваме се на Господ, на жертвите на посегателства, на техните семейства и на църковната общност за страданията, преживяни от деца, младежи и техните семейства" заявиха снощи в изявление епископите след среща в Ченстохова в Югозападна Полша.

Градът е известен с манастира "Полин" в Ясна гура, който съхранява картината "Черната Мадона", светиня, посветена на Дева Мария. Манастирът е станал важно място за поклонение на вярващи от целия свят.

"С прискърбие установяваме, че сексуални посегателства срещу деца и младежи от страна на свещеници и църковни служители са били извършвани и в Полша", се казва в изявлението.

Църквата започна да събира информация за редица случаи и обстоятелствата около тях. Епископите призоваха жертвите да съобщават за подобни случаи едновременно на църквата и на държавните власти.

Църквата разглежда тези нарушения като "сериозен грях и престъпление", се посочва в изявлението.

Неотдавна излезлият полски касов филм "Клир" на режисьора Войчех Смажовски, повдигащ темата за сексуалните посегателства над деца от свещеници, предизвика голям обществен дебат по въпроса в католическата църква в страната.

Споделяне

Още от Европа