Полски холивудски продуцент осъден за подкуп

Световноизвестният полски филмов продуцент Лев Ривин беше осъден на две и половина години затвор за искане на подкуп в особено големи размери. Това е един от най-големите скандали за корупция в Полша, при който беше разпитан и премиерът Лешек Милер.

Ривин е известен най-вече като съпродуцент на холивудския филм "Списъкът на Шиндлер", който получи Оскар, както и на филма "Пианистът".

Съдът прие, че през 2002 г. Ривин е поискал подкуп от 17,5 милиона долара от групата Агора, която издава в. "Газета виборча", с твърдението, че действа от името на премиера Лешек Милер, и с обещанието да бъдат приети промени в закона за медиите, изгодни за Агора, които биха позволили на групировката да купи телевизия.

По време на разговора, който бил тайно записан от редактор на вестника, Ривин е твърдял, че говори от името на група хора от властта, но съдът реши, че няма доказателства за съществуването на такава група.

По време на петмесечния съдебен процес Ривин отрече да е искал подкуп, като обвини вестника, че е монтирал историята. Освен на лишаване от свобода, Ривин е осъден да плати 25 000 долара.

Адвокатът му каза, че съдебното решение ще бъде обжалвано.

Премиерът отрече да има нещо общо със случая, но скандалът предизвика рязък спад в популярността на Демократичната левица на Милер. Управлението на Милер бе съпроводено от серия корупционни скандали. След разцеплението на партията му миналия месец Милер обяви, че подава оставка на 2 май, ден след приемането на Полша в ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?