Полски консорциум с интерес към "ОЦК Кърджали"

Полски консорциум от фирми е проявил интерес да наеме Оловно-цинковия комплекс в Кърджали за три години. Консорциумът е готов да плати и забавените заплати на работниците, съобщи пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

В петък в Кърджали се проведе среща между представители на полския консорциум и синдикатите в ОЦК.

Представители на полската компания "Силезия" са изявили готовност да изплатят дължимите 1 млн. лв. за работни заплати. "Информацията, с която разполагаме от колегите от синдиката в Полша, е, че "Силезия" АД е част от холдинга "Импекс-метал", който притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово", съобщи Валентин Никифоров.

Според вицепрезидента на КНСБ това е един от вариантите за бъдещето на ОЦК. Той поясни, че преговорите все още са предварителни.

"Знаем, че има и други инвестиционни намерения за покупка на ОЦК. Ние не сме структурата, която отговаря за това нещо. Оттук нататък на ход е собственикът, банките-кредитори, Министерският съвет и, разбира се ние“, допълни синдикалистът.

Той предупреди, че ако няма решение до понеделник, синдикалните структури ще вземат решение какви протестни действия ще предприемат.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов посети металургичното предприятие и обеща, че до един месец ще има нов инвеститор и нов мениджмънт.

По време на състоялия се в София протест работниците от ОЦК настояха предприятието да бъде национализирано. Те внесоха декларация в Народното събрание с искане за криминализиране на неплащането на заплати от страна на работодателите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?