Полски медийни компании пускат платен портал за достъп до онлайн изданията си

Полски медийни компании пускат платен портал за достъп до онлайн изданията си

Няколко големи полски медийни компании обединиха усилията си, за да направят платен достъпът до най-доброто им онлайн съдържание в опит да запазят приходите си в обстановка на спад в продажбите на печатните издания, предаде АП, цитирана от БТА в сряда.

 

Инициативата, известна под названието "Пиано", вече е приложена успешно в Словакия и Словения, където потребителите плащат малка еднократна сума за неограничен достъп до редица сайтове. В Полша има 19.5 милиона интернет потребители при население 38 млн. души.

 

Тя е първият голям пазар, който опитва този модел на плащане и резултатите може да повлияят на това дали той ще бъде въведен и в други страни.

 

Потребителите ще плащат 19.90 злоти (4.75 евро) на месец за достъп до най-важното съдържание на 42 сайта, принадлежащи на шест медийни компании. Сред тях са водещи новинарски сайтове, включително водещият всекидневник "Газета виборча", списание "Форбс и редица спортни и лайфстайл списания.

 

Питър Ричардс, полският мениджър на Пиано медия - словашката фирма създател на инициативата, изрази увереност, че мнозина интернет потребители, които търсят висококачествено съдържание, ще са склонни да плащат месечната такса, и отбеляза, че тя се равнява на две кафета.

 

Компанията Пиано медия събира таксите от онлайн потребителите и ги разпределя сред издателите, като запазва част от сумата за себе си.

 

Инициативата започва днес, когато логото с пиано на компанията ще се появи на редица сайтове, предупреждавайки потребителите, че от септември част от съдържанието им ще бъде достъпно само след плащане на такса.

 

Повечето сайтове ще продължат да предлагат и безплатно съдържание, за да привличат посетители, но най-ценните материали, като материали от разследваща журналистика или политически коментари, ще са достъпни само за абонати. В някои случаи ще се плаща за ползване на материали, които преди това не са били качвани онлайн.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?