Полски министър: Може би нямаше да има ІІ световна война, ако не беше пактът Молотов-Рибентроп

Антони Мачеревич

Може би нямаше да има Втора световна война, ако не беше руско-германският съюз, каза днес министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич в реч по повод 77-годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г., съобщиха полски медии.

"Няма по-голяма заплаха за европейския и световния мир, каквото е съзаклятието на тоталитаризми срещу свободата, демокрацията и мира", каза Мачеревич по адрес на Пакта за ненападение между Германия и СССР от 23 август 1939 г. (известен също като Пакт Молотов-Рибентроп) и тайните протоколи към него. По думите му тази истина трябва да не се забрава в Полша, в Европа и целия свят.

Мачеревич заяви, че в края на 30-те години Полша е била единствената държава в Европа, която се е противопоставяла на двамата агресори Хитлер и Сталин, и че поляците са единственият народ в Европа, отхвърлил "всички предложения за колаборация, съюзи, зависимости", поради което после са претърпели големи мъки.

Министърът на отбраната отдаде почит към паметта и героизма на полските войници, сражавали се през Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?