Полски министър: САЩ смятат да се завърнат в Европа по-активно

Томаш Шемоняк

САЩ признаха, че в Европа няма сигурност, и смятат да се завърнат на континента по-активно, заяви полският министър на отбраната Томаш Шемоняк след завръщането си от Вашингтон.

В изявление за полския тв канал Те Фау Ен 24, поместено на уебсайта на медията и цитирано от БТА, Шемоняк обяви, че са договорени няколко полски-американски военни учения, които ще демонстрират "повишеното присъствие на американци в Полша и Източна Европа". Той не уточни колко войници ще участват в тези учения, предвидени да се състоят "в най-близко бъдеще".

Министърът подчерта, че трябва да се прави разлика между текущи военни маневри и постоянно военно присъствие на САЩ в Полша. "Работихме върху вариантите какво може да се случи в кратки срокове", каза Шемоняк и добави: "Не искаме американските войници да пристигнат в Полша и просто да стоят тук, а искаме да се упражняват с нашите войници".

В съобщението си телевизията посочва, че във Вашингтон полският министър на отбраната е договорил, че американските изтребители, които пристигат на ротационен принцип в Полша за учения, могат да останат в страната до края на годината.

По повод скорошното изказване на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че Русия не трябва да бъда плашена със санкции, Шемоняк каза, че това е признак за съществуването на някои различия в ЕС, но по думите му те са свързани с тактиката, а не са фундаментални. "Всички се съгласяват, че НАТО и ЕС трябва да действат. Въпросът е в това какво да се прави в краткосрочен план", каза пред Те Фау Ен 24 полският министър на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа