Полски резерви към "френско-германския дует"

Беата Шидло

Полската министър-председателка Беата Шидло заяви, че френско-германският дует не може повече да играе решаваща роля в реформите, които трябва да се извършат в Европейския съюз след Брекзита, предаде Франс прес.

"Не мисля, че френско-германският дует е в състояние да направи нещо ново за Европейския съюз", каза Шидло пред новинарската телевизия ТВП Инфо.

"Франция и Германия казват: да задълбочим интеграцията на ЕС. Но ние казваме: не, не можем да продължаваме по този път. Този Европейски съюз вече не съществува. Британците отхвърлиха тази визия за ЕС с референдума", продължи полската министър-председателка.

"Да, Европейският съюз трябва да се промени, той се нуждае от нов договор и ние ще предложим промени. Имаме нужда от нови лица, от нова визия, от нова концепция", каза Шидло, подемайки идеята за нов договор, предложена от водача на управляващата партия Право и справедливост Ярослав Качински.

"Ние сме в ситуация, в която трябва да реконструираме Европейския съюз и да вдъхнем сила на Европа. Ако страните членки оставят ЕС да се разпадне, това само ще зарадва Владимир Путин", продължи Беата Шидло.

Едно от радикалните предложения, които Полша ще представи на днешната европейска среща на върха, е главната роля в ЕС да поеме Европейският съвет.

"Главната и доминираща роля трябва сега да поеме Европейският съвет, а не Европейската комисия", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?