Полски вестник: Тръмп води война с медиите у дома, но това го усещаме всички

Полски вестник: Тръмп води война с медиите у дома, но това го усещаме всички

Кампанията срещу медиите, която води президентът Доналд Тръмп, ще има фатални последици не само за САЩ, но и за света, пише в свой анализ полският всекидневник "Газета виборча".

Свободата на печата е един от стълбовете на демокрацията. От десетилетия Америка я защищава и подкрепя там където е потъпкана и помага за нейното съграждане наново. Поне така беше в Полша след 1989 г., припомня изданието.

Днес Тръмп ругае журналистите, нарича ги врагове на народа, забранява на някои редакции достъп до пресконференциите в Белия дом. И при това твърди, че първата поправка на американската конституция (която гарантира свободата на словото) му дава правото да критикува медиите. Но като отрязва достъпа до властта за критичните медии, сам нарушава конституцията.

Изглежда Белият дом се готви за пълномащабна война с журналистите. И то не само в "Туитър". "Така започват автократите", обобщи тази политика към медиите сенаторът Джон Маккейн, бивш кандидат-президент от републиканците и ветеран от Виетнам.

В страните от нашия цивилизационен кръг с медиите се воюва деликатно - чрез натиск или шантаж. А в много страни те просто биват унищожавани, отбелязва "Газета виборча".

В Русия, ако не броим телевизията "Дожд", радио "Ехото на Москва" или вестник "Новая газета" - на практика няма свободни медии. Същото е в Турция, където критичните журналисти биват вкарвани в затвора. В Унгария последният опозиционен на правителството вестник "Непсабадшаг" бе закрит миналата година. В Полша правителството на "Право и Справедливост" се кани да национализира локалната преса, а останалите медии плаши с различни забрани, напр. с регулацията на съсредоточаването на собственост на медийния пазар. А върху публичните медии властта сложи ръка още преди повече от година.

Медиите са сред главните врагове на "Пегида" в Германия, самозваното движение за самоотбрана против ислямизацията на Запада. А наскоро телохранители на Марин льо Пен приведоха в безпомощно състояние един журналист, който искаше да зададе трудни въпроси на лидерката на крайнодесния Национален фронт.

Тръмп има от кого да се учи, но и много европейски политици ще се учат от него. Особено за това как да се подкопава публично обликът на журналистите, как да се предизвиква отвращение към тях. И как за постигането на политически цели да се използват полуистини и лъжи, как да не се трогваш от последствията от тези действия.

САЩ не са Унгария, нито Турция. Тръмп няма да успее да запуши устата на американските журналисти. А може и да падне във войната с медиите. Проблемът е там, че това ще е унищожителен конфликт, който ще се пренесе далеч извън границите на Съединените американски щати, заключава анализът на "Газета виборча", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?