Полски журналист, ирански фотограф и турска телевизия с престижни медийни награди

Полският журналист Томаш Пьонтек

Полският журналист Томаш Пьонтек, иранският фотограф Сохейл Араби, който е в затвора, и турската онлайн телевизия Медиаскоп Ти Ви получиха годишните награди на организация "Репортери без граници", връчвани съвместно с френската телевизия ТВ 5 Монд, предаде Франс прес.

Четиридесет и три годишният полски разследващ журналист Пьонтек работи за в. "Газета виборча". Той спечели наградата в категория "журналист". Пьонтек публикува книга, озаглавена "Мачеревич и неговите тайни", изваждаща наяве предполагаеми връзки на полския министър на отбраната Антони Мачеревич с руското разузнаване. Заради това той е съден от военен съд в родината си. От излизането на книгата журналистът е обект на кампания от обиди в проправителствени медии и на сериозни заплахи, отбелязва "Репортери без граници".

Тридесет и две годишният ирански фотограф Араби получи отличието в категорията "гражданска журналистика". Той бе осъден на седем години и половина затвор в Иран през 2015 г. по обвинения за обида на исляма и от август е в гладна стачка.

"За това, че информирах и се борих срещу невежеството, прекарах най-хубавите си години в затвор /.../ Продължавам да се съпротивлявам/", заяви Сохейл Араби в послание, написано в затвора и прочетено по време на церемонията. Наградата му беше връчена символично на генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар.

Наградата в категорията "медии" бе връчена на независимата турска интернет телевизия Медиаскоп Ти Ви. Тя бе създадена през 2015 г. от журналиста Рушен Чакър и дава гласност на журналисти, които бяха маргинализирани по време на репресиите след опита за преврат и на журналисти, защитаващи граждански позиции.

Наградите на "Репортери без граници" и ТВ 5 Монд се връчват на журналисти и медии, отличили се в защитата и насърчаването на свободата на словото и на правото на хората да бъдат информирани.

На церемонията по обявяването на тазгодишните носители присъства 27-годишният френски независим журналист Лу Бюро. Той прекара 7 седмици арест в Турция.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?