Полските медици са освободени от необходимостта да спазват карантина

Полските медици са освободени от необходимостта да спазват карантина

Полските власти решиха да освободят медиците от задължението да спазват карантина след контакт с хора, заразени с новия коронавирус.

Новината беше съобщена на пресконференция от Михал Дворчик, ръководител на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки. Той подчерта, че в момента под карантина се намират 30 000 медици, което е голяма загуба в сегашната ситуация. "Тестовете за антитела може при необходимост да се извършват всеки ден", добави той.

Полският парламент скоро ще приеме законодателство, според което граждани на трети държави с медицинска специализация ще могат да работят в страната.

Министърът на здравеопазването Адам Неджелски съобщи, че в Полша има 27 000 легла за болни от Covid-19. "Искаме да достигнем до 30-35 хиляди легла в съществуващата инфраструктура, без да броим временните болници", каза той.

Властите планират да осигурят до края на този месец 5500 места в създаваните във всички региони на страната временни болници.

Министерството на здравеопазването помоли армията да отдели военнослужещи за административна работа в болниците, каза още Неджелски. Той иска във всяка болница да бъде изпратен военнослужещ, който да отговаря за актуализирането на системата, информираща за наличието на свободни легла.

С цел подобряване на борбата с коронавируса полското правителство реши да позволи и използването на тестове за антитела за диагностика. Досега то разрешаваше използването само на лабораторни тестове за установяване на коронавирус.

От началото на епидемията в Полша са се заразили 414 000 души, около 18 100 от които са в болница. Приблизително 6100 човека са починали, а 159 хиляди са оздравели.

В Полша в събота бе регистриран рекорд от 21 897 нови случая на коронавирус за едно денонощие.

Свободните апарати за изкуствено дишане и места в болниците в страната постепенно свършват.

Споделяне

Още от Коронавирус