Полските власти въвеждат данък дъжд

сн. БГНЕС

Полското правителство е подготвило законопроект, в който се предвижда данък върху дъждовната вода. Данъкът вече се плаща от жителите на няколко града и полският Министерски съвет смята, че резултатите от този експеримент са успешни.

Според законопроекта данъкът вече ще се плаща от всички – предприемачи, търговци и собственици на частни имоти, ако използват канализацията. Размерът на сумата ще зависи от площта, от която дъждовете попадат във водосточните тръби, съобщава "Вести.ру“.

Нововъведението вече няколко години успешно пълни хазните на Познан, Кошалин, и Белско-Бяла. От февруари тази година е въведено в Битом, от март във Вроцлав, а сега законодателно се планира да обхване цялата страна. От своя страна собствениците на жилища единодушно се обявяват срещу новия данък. "Според мен това е глупост. Както обикновено искат само да отнемат парите на хората. Просто търсят пари от всичко.“, жалва се един от собствениците.

Ръководителят на водоснабдяването и канализацията на Болеславец Юзеф Крул казва, че всяка година в града се пречистват три и половина милиона тона канализационни води, от тях един милион са от дъждовните потоци. За пречистването на мръсната вода плащат жителите, а не собствениците на фирми и магазини.

Крул привежда конкретен пример: "Ако разгледаме сметката на голям супермаркет, то той получава вода за обслужване на помещенията си и плаща само за нея. Но пред него има огромен паркинг, който е покрит с голям покрив. Дъждовната вода от тези съоръжения отива в градската канализация, за пречистване. Но за това плащат жителите, а не собствениците на магазина. По думите му с въвеждането на новия закон заплащането ще бъде много по-справедливо и "всеки ще плаща за "своите“ канализационни води, от своя обект“.

На първо време за основа на изчисленията ще се взема площта на покрива, умножена по ставка на данъка, определена по тарифно споразумение. По-късно се планира да се монтират измервателни уреди на водосточните тръби и тогава всеки стопанин на апартамент или къща сам може да сметне, колко трябва да плати. В градовете, където "дъждовният“ данък вече съществува, жителите плащат 10-15 долара на година, а в общинския бюджет влизат 1.5 – 2 милиона долара.

Споделяне

Още от Свят