Полският Конституционен съд бе блокиран в навечерието на ключово решение

Полският Конституционен съд бе блокиран в навечерието на ключово решение

Група продемократични активисти нахлуха на територията на полския Конституционен съд днес в акт на гражданско неподчинение. Утре се очаква съдебно решение, критично важно за бъдещите отношения на страната с другите членки на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Някои от активистите застанаха пред сградата на съда с огромен плакат, на който пишеше "Гражданско затваряне на екс Конституционния съд". Хвърлени бяха димни гранати и няколко демонстранти стигнаха до главния вход на съда. Те носеха дъски и пирони, с които се надяваха да заковат вратата, но не успяха да го направят. Полицията ги изнесе, докато други скандираха: "Това не е съд!".

Съдиите от Конституционния съд по график трябва да се съберат утре, за да решат дали правото на ЕС има върховенство над полската конституция. Премиерът на Полша поиска по този въпрос мнението на съда, в който преобладават съдии, лоялни към управляващата партия. Искането за произнасяне е част от по-широк конфликт, свързан с реформа на полската съдебна система, при която според ЕС се нарушават демократичните норми. Първоначално решението на Конституционния съд се очакваше през април, но беше отложено.

Активистите заявиха, че не смятат съда за легитимен, отчасти защото управляващите назначиха трима съдии скоро след като дойдоха на власт през 2015 г., ход, който според полските закони е незаконен. Те изразиха опасения, че ако съдът отсъди, че полското право има върховенство над законите на ЕС, това ще е поредното разминаване със западните норми.

Страната беше модел на демократичния преход в продължение на четвърт век след падането на комунизма през 1989 г. Правозащитници казват, че при управлението на сегашното правителство има отстъпление от демокрацията, тъй като то е затегнало контрола над съдебната система и медиите, прие разпоредби, ограничаващи правото на аборт, и използва остър език срещу ЛГБТ общността.

Според управляващата партия промените в съдебната система, на които ЕС се противопоставя, са направени за борба с корумпирани съдии и за подобряване на ефективността на съдебната система.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро наскоро каза, че критиките на ЕС на практика са "хибридна война" срещу Полша.

Протестиращите днес публикуваха дълг манифест, обясняващ действията им. В него те заявяват, че "популисти и антидемократи" безнаказано прокарват тесни партийни интереси и това цинично се представя като борба за общи интереси. Случващото се всъщност превръща Полша до "геополитически парий и обикновен институционален хулиган".

Споделяне

Още от Европа