Полският министър на финансите уволнен за връзки с бившите тайни служби

Полският министър на финансите уволнен за връзки с бившите тайни служби

Министърът на финансите на Полша Зита Гиловска бе уволнена в петък от премиера Кажимеж Марчинкевич, след като срещу нея бяха отправени обвинения за укриване на информация за сътрудничество с комунистическите тайни служби, предадоха световните агенции.

В Полша, хората, които са работили за комунистическите тайни служби, могат да заемат публични длъжности. Нарушение на закона, обаче, е да излъжат за миналото си, припомня ББС.

Премиерът Марчинкевич незабавно назначи на поста нов министър, който да гарантира приемствеността във финансовата политика на страната.

Това е 46–годишният икономист Павел Войчеховски, досегашен съветник на Гиловска.

Зита Гиловска връчи по-рано през деня оставката си на министър-председателя.

Премиерът Марчинкевич съобщи пред медиите, че сам е поискал оттеглянето ѝ. “Принципите, възприети от това правителство, означават, че тя трябва да напусне,” уточни той.

Съдията, който е специално натоварен с проверка на миналото на публичните личности в Полша, обяви неотдавна, че е започната процедура на проверка на министър Гиловска по подозрение, че е попълнила невярна декларация за миналото си.

Според публикации в медиите, съдията е заявил, че има доказателства, които предполагат, че министър Гиловска е излъгала през 2001 г. в декларацията си, в която тя заявява, че никога не е сътрудничила на комунистическата тайна полиция.

Гиловска определи хода на съдията като “лъжи, изнудване и фалшиви обвинения” от политическите врагове.

По-рано през деня финансовото министерство опроверга предположението, че Гиловска обмисля да се оттегли заради разкритията.

Наблюдатели прогнозират, че отстраняването ѝ ще породи опасения на пазара и ще нанесе сериозен удар на управляващите консерватори, които спечелиха миналогодишните избори с лозунги за морално обновление и прекъсване на всички връзки с комунистическото минало.

Зита Гиловска (56 г.) е професор по икономика и е уважавана от инвеститорите като привърженик на бюджетната дисциплина и на стабилната икономическа политика.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?