Полският министър на земеделието подава оставка

Министърът на земеделието на Полша Марек Савицки ще подаде оставка в сряда, след като бяха разпространени записи, пораждащи съмнение, че той е дал неверни показания в рамките на разследване за нередности при назначаване на служители, съобщи ДПА.

Савицки, който ръководи министерството от 2007година, призова прокуратурата за бързо изясняване на въпроса. Неговата аграрна Полска народна партия е коалиционен партньор на водещата управляваща партия - Гражданска платформа.

Скандалът тръгна в понеделник от всекидневника Puls Biznesu. Там бе публикуван разговор между Савицки и двама съпартийци, от които излиза, че членовете на партията използват постовете си за лични облаги, както и че министърът е излъгал при обясненията как се назначават хора във ведомството му.

Централното бюро за борба с корупцията в Полша обяви, че вероятно е било извършено престъпление с тяхно участие, а главният прокурор декларира намерение да повдигне обвинения на Савицки за конфликт на интереси.

Двамата съпартийци на министъра са Владислав Серафин от ръководството на аграрната партия и Владислав Лукасик, бивш ръководител на Агенцията за развиване на земеделския пазар. Савицки определи обвиненията в злоупотреби с фондове и назначаване на свои хора по ключовите позиции са "очерняне".

Споделяне

Още от Свят