Полският парламент одобри закон, който позволява отблъскване на мигранти на границата

Полският парламент одобри закон, който позволява отблъскване на мигранти на границата

Парламентът на Полша прие в закон, който според правозащитници има за цел да легализира отблъскването на мигранти на границите в нарушение на ангажиментите на страната съгласно международното право, предаде агенция Ройтерс.

Полша, Латвия и Литва, които граничат с Беларус, съобщават за увеличен миграционен натиск по границите си. Варшава и Брюксел обвиниха правителството на президента на Беларус Александър Лукашенко, че улеснява миграцията в ЕС като вид "хибридна война" в отговор на европейските санкции срещу Минск, отбелязва Асошиейтед прес.

Правозащитни групи критикуват обаче отношението на националистическото правителство в Полша към мигрантите на фона на обвинения за многобройни нелегални отблъсквания на границата. Шест души бяха намерени мъртви в близост до граничната линия откакто е нараснал миграционният поток, припомня Ройтерс.

Граничарите казват, че действат съгласно правителствените разпоредби, които бяха променени през август, а сега са записани в закон. Той трябва да бъде одобрен и от президента Анджей Дуда, за да влезе в сила.

Измененията дават право на граничните власти да наредят на лице, заловено при нелегално пресичане на границата, да напусне територията на Полша въз основа на решение на началника на Гранична охрана. Заповедта може да бъде обжалвана пред командира на Гранична охрана, но това не отменя изпълнението ѝ.

В допълнение законът позволява на началника на Службата за чужденци да пренебрегне молба за международна закрила на чужденец, който е заловен при нелегално прекосяване на границата.

Съгласно международното право мигрантите могат да поискат убежище и е забранено да бъдат връщани обратно там, където животът и благоденствието им са застрашени.

Критици на закона, като омбудсмана на Полша за човешките права и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, казват, че новият закон не гарантира ефективна възможност за търсене на помощ от страна на мигрантите и бежанците.

"Ако има хора, които имат легитимно право да търсят убежище, трябва да има начин това да се случи", заяви директорът на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ Матео Мекачи.

Европейският комисар по вътрешните работи каза, че страните от ЕС трябва да защитават външните граници на блока, но те трябва да се придържат към върховенството на закона и основните човешки права.

Същевременно германският външен министър Хайко Маас в коментар пред в. "Билд" посочи, че авиокомпаниите, които докарват бъдещи мигранти в ЕС до Беларус, трябва да се запитат дали искат да бъдат част от "мрежата за трафик" на беларуския авторитарен лидер, информира Асошиейтед прес.

Хиляди мигранти са примамвани в Беларус с туристически визи и насърчавани да заминат за Полша, Литва и в по-малка степен Латвия, отбелязва АП.

"Всеки ден стотици отчаяни хора пристигат на летището в Минск. Лукашенко ги примамва с фалшиви обещания да ги изпрати на опасното и нелегално пътуване към ЕС", заяви Хайко Маас пред "Билд". "Авиокомпаниите, които превозват тези хора, се превръщат в помагачи на управляващите в Минск", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?