Полският парламент остава парализиран

Полският парламент остава парализиран

Полският парламент не успя да възобнови работата си днес, тъй като депутатите от опозицията продължиха да го окупират, предаде в сряда Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

По-рано през деня парламентарната група на опозиционната партия "Гражданска платформа" предложи работата на законодателния орган да бъде отложена до 18 януари, за да се даде възможност за намиране на решение.

Управляващата партия "Право и справедливост" изрази готовност да приеме това предложение, при условие че депутатите от опозицията прекратят окупацията.

Полша преживява безпрецедентна парламентарна криза, след като на 16 декември опозиционните депутати окупираха парламента - отначало като протест срещу опитите на властта да ограничи драстично свободите на журналистите в законодателния орган, а след това - протестирайки срещу незаконното според тях гласуване на бюджета за 2017 г.

Състоялите се по инициатива на "Право и справедливост" преговори в понеделник и вторник завършиха с провал. Днес медиите не получиха достъп до трибуната за представители на печата, а парламентарната охрана не допусна и сенаторите от опозицията.

Депутатите от "Гражданска платформа" показват на живо във Фейсбук случващото се в парламента.

Опозицията настоява гласуването на бюджета за 2017 г., което "Право и справедливост" пренесе в друга зала на 16 декември след окупирането на основната, да бъде повторено.

Управляващата партия обаче смята гласуването за законно и иска да започне нова сесия на парламента.

В началото на този месец председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински определи окупацията като "опит за пуч" и "сериозен опит за насилствено парализиране на властта по недемократичен начин".

Евроскептичната партия на Качински се радва на стабилната подкрепа на приблизително една трета от поляците въпреки обвиненията на противниците ѝ, че нейната политика подкопава демократичня контрол и баланс и тласка бившата комунистическа държава към авторитарно управление, отбелязва Ройтерс.

Според критици на опозицията обаче тя рискува да отслаби позициите си, тъй като не успя да формира единен подход към кризата и няма ясен план за уреждането ѝ.

Завчера партията на Качински обеща, че ще възстанови пълния достъп на медиите до парламента в опит да сложи край на конфронтацията, но "Гражданска платформа" отвърна, че не е готова да премахне блокадата си.

Вчера Качински заяви, че депутатите от "ПиС" ще разгледат някои от поправките в бюджета, които са предложени от опозицията, но той няма да бъде гласуван наново.

"Гражданска платформа" повтори искането си за прегласуване като условие да вдигне блокадата си, посочвайки, че вотът през декември е бил незаконен, защото в залата не е имало необходимия кворум.

Качински вчера имаше две срещи с опозиционни представители, но "Гражданска платформа" не участваше.

Споделяне

Още от Европа