Полският премиер обвини Русия, че разпалва нова студена война

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда обвини Русия, че разпалва нова студена война със своите действия в Украйна и Сирия, и каза, че Полша е готова да помогне за бъдещи усилия на НАТО за борба с групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Дуда отвърна на коментарите на руския министър-председател Дмитрий Медведев, който миналата седмица заяви, че Изтокът и Западът вървят към нова студена война и че НАТО е враждебно настроена към Русия.

"Ако г-н Медведев говори за студена война, тогава като се погледнат руските действия, е ясно кой се стреми към нова студена война", каза Дуда в интервю за Ройтерс.

"Ако някой предприема агресивни военни действия в Украйна и Сирия, ако някой засилва военното си присъствие до своите съседи . . . тогава имаме недвусмислен отговор за това кой иска да започне нова студена война. Със сигурност това не е Полша или съюзът НАТО", заяви той.

Дуда отново заяви амбициите на Полша на среща на върха на алианса във Варшава през юли да бъде постигната договореност за засилено присъствие на НАТО на нейна територия, което да бъде "равносилно на постоянно присъствие".

Някои съюзници от НАТО нямат особено желание за подобно нещо поради притеснения за цената и опасения от по-нататъшно влошаване на отношенията с Русия.

Дуда заяви, че Полша е готова да участва в усилия на НАТО в Сирия, но без да изпраща войски. В замяна тя иска алиансът да засили присъствието си в Източна Европа.

"Не бягаме от отговорността си тук. Още няма решения, но ние сме член на алианса", каза той.

Според него Полша би могла да използва някои от изтребителите си "Ф-16" за разузнавателни мисии и да се включи в обучителни мисии.

Всички 28 държави от НАТО са част от водената от САЩ 66-членна коалиция срещу "Ислямска държава", а Вашингтон разчита алиансът да осигури оборудване, обучение и специализирания опит, натрупан в Афганистан, където Полша също имаше войски.

Още по темата
Още от Европа

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?