Полският премиер определи изявленията на Макрон във Варна като арогантни

Полският премиер Беата Шидло

Полският премиер Беата Шидло обвини днес френския президент Еманюел Макрон в липса на политически опит и нарече "арогантни" неговите изявления за международната изолация на Полша, направени по-рано днес по време на визитата му в България, предаде Ройтерс.

"Съветвам президента да бъде по-отстъпчив. Може би неговите арогантни изявления са резултат от липсата на (политически) опит", се казва в изявление на Шидло, изпратено до агенция Ройтерс.

"Искам да кажа на президента, че той трябва да се фокусира върху делата на собствената си страна, може би той ще бъде способен да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани, като това, което Полша е гарантирала на своите граждани", каза тя.

Шидло допълни, че Макрон, който обвинява полското дясно правителство в пренебрегване на европейските ценности, не може да решава сам бъдещето на Европа и допълни, че то ще се решава от всички членове на съюза.

Премиерът на Полша каза, че Франция се опитва да разруши един от стълбовете на ЕС, като настоява за промени в директивата за командированите работници.

По-рано и полският външен министър Витолд Вашчиковски се опита да опровергае френския президент. Той заяви, че Полша не е изправена пред международна изолация и обвини Макрон, че не следи събитията в Централна Европа, съобщи Ройтерс.

Вашчиковски коментира изявление на Макрон, според което правителството във Варшава се самоизолира в Европа.

"Полша не се изолира", каза полският външен министър на обща пресконференция във Варшава с колегите си от Румъния и Турция и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Ние сме домакини на важна среща днес, така че президентът Макрон не следи внимателно новините и не знае какво се случва в тази част на Европа. Но стават понякога такива неща", заяви Вашчиковски.

Еманюел Макрон разкритикува днес във Варна полското правителство за съпротивата му срещу неговите планове да промени директивата на ЕС за т. нар. командировани работници - нископлатени работници от източноевропейските страни, изпращани временно в по-богатите европейски страни. Френският президент каза, че съпротивата на Полша към трудовата реформа е "илюстрация за грешките, допуснати от правителството ѝ".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа