Полският премиер отхвърли критиките към закона за Холокоста

Полският премиер отхвърли критиките към закона за Холокоста

Полският премиер Матеуш Моравецки отхвърли критиките към закона за Холокоста и няма да е наказуемо да се казва "полски участници", съобщи Асошиейтед прес.

В закона е записано, че се криминализират публични изказвания, приписващи по неверен и преднамерен начин на Полша престъпления на нацистите, извършени по време на нацистката окупация. Премиерът Моравецки заяви, че миналата година полските посолства е трябвало 260 пъти да реагират на изявления, че е имало "полски лагери на смъртта". Нацистите построяват такива лагери на територията на окупирана Полша.

"Разбира се, че няма да е наказуемо да кажеш, че е имало полски участници (в Холокоста), както е имало и еврейски участници, и руски участници, и украински; не само германски", заяви Моравецки на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

Полският премиер каза, че европейските страни трябва да увеличат военните си разходи, а не да се задоволяват с това да продължават силно да зависят от САЩ.

Полша е една от петте членки на НАТО, които вече харчат препоръчаните 2 процента от БВП за отбрана. Моравецки заяви, че е трудно да се обсъжда обща европейска отбрана, при положение че повечето страни не са изпълнили това.

Той посочи, че не е правилно "да има гратисчии, които да живеят под (защитата) на Пакс американа, но се преструват на самодостатъчни в контекста на сигурността".

Моравецки заяви, че след руската агресия през последните години срещу Грузия и Украйна Европа се нуждае от "повече стоманени танкове, отколкото тинк-танкове (от английски "think-tank" - мозъчен тръст)".

Полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински заяви, че е поискал от Моравецки да се създаде междуведомствена група за противодействие на пропагандирането на фашизма и други тоталитарни режими, както и за борба с престъпленията от омраза и с тези на национална, етническа, расова или верска основа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?