Полският премиер подава оставка на 2 май

Полският премиер Лешек Милер ще подаде оставка на 2 май - ден след като страната му се присъедини към Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Милер обяви решението си, след като над 30 водещи депутати от левицата напуснаха парламентарната ѝ група в знак на протест срещу политиката му, заради която рейтингът на управляващата партия е намалял драстично, съобщава Асошиейтед прес.

"Щом моето оттегляне ще е от полза за Полша и за левицата, изборът ми е да се откажа от премиерския пост", каза Милер на обща пресконференция с президента Александър Квашневски.

Председателят на полския Сейм Марек Боровски е лидер на новата формация, която ще се нарича Социална партия. По думите му, те ще подкрепят управляващата коалиция, но само ако има промени в правителството.

Милер научи новината в Брюксел, където участва на срещата на върха на ЕС.

Боровски каза, че предвожданите от него депутати са решили да се отцепят от партията, защото не било възможно тя да се реформира и да си върне подкрепата на избирателите на изборите догодина.

"За период от 2 години и половина партията загуби 4.5 милиона избиратели", каза той на пресконференция.

Смяната на полското правителство няма да попречи на успешното присъединяване към ЕС, добави Боровски.

Високата безработица, проблемите в здравната система и скандалите за корупция са основните причини за загубата на доверие към правителството в Полша, което вече се ползва с подкрепата само на 10% от поляците.

Бюджетните съкращения, въведени преди членството на страната в ЕС, чиято цел е полската икономика да отговори на изискванията на съюза, допринесоха за проблемите на управляващите.

Миналия месец Милер подаде оставка от председателския пост в партията, но даде да се разбере, че иска да остане на власт до приемането на Полша в ЕС на 1 май.

Би Би Си посочва, че оставката на Милер може да предизвика предсрочни парламентарни избори, макар че правителството може да е в състояние да събере достатъчно гласове, за да ги избегне.

Споделяне

Още от Свят