Полският премиер предпазлив за ПВО-щита

Полският премиер предпазлив за ПВО-щита
Полският министър-председател Доналд Туск ще проведе разговори с чешкото държавно ръководство за предизвикалия спор американски проект за противоракетен щит. Полша ще се съгласи да предостави база за американски ракети прехващачи, само ако това доведе до по-голяма сигурност за поляците, заяви Туск с сряда.

Новото полско правителство е далеч по-предпазливо по този въпрос, отколкото предходното, отбелязва ББС. Русия яростно се съпротивлява срещу разполагането на елементи от противоракетната система в Полша и Чехия, като твърди, че така ще се наруши военният баланс в Европа.

САЩ твърдят, че системата ще предложи защита от нападения от неблагонадеждни държави като Иран и Северна Корея.

Наше съгласие за разполагане на елементи от системата в Полша ще бъде директно свързано с повишаване на сигурността за страната, заяви Туск, цитиран от АП.

Той ще проведе разговори както с чешкия президент Вацлав Клаус, така и с министър-председателя Марек Тополанек.

Сега поляците искат от САЩ тежко въоръжение и двустранно споразумение по сигурността, преди да се съгласят да представят база, предаде ББС. Варшава освен това се колебае за подписване на договореност преди президентските избори в САЩ през ноември т.г., тъй като новата администрация може да изостави плановете за противоракетния щит.

Полският министър на отбраната Богдан Клич ще обсъжда проблема с американския си колега Робърт Гейтс във Вашингтон по-късно този месец.

Сега Полша е готова да чуе аргументите на Москва срещу противоракетния щит. В четвъртък руска делегация пристига за разговори във Варшава.

Миналата година Русия заплаши отново да насочи ракети срещу Европа, ако САЩ инсталират новия противоракетен щит близо до нейната граница.

Още от Свят