Полският премиер представи в Брюксел "Бяла книга“ за съдебната реформа

Матеуш Моравецки

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие отново в четвъртък премиера на Полша Матеуш Моравецки. На срещата Моравецки е връчил на Юнкер "бяла книга", свързана с полските реформи в съдебната система, предаде БТА от Брюксел.

Говорител на комисията съобщи след срещата, че Юнкер е изразил благодарност за получаването на документа и е обещал да се запознае със съдържанието. Говорителят уточни в отговор на въпрос, че връчването на този документ няма да доведе до удължаване на срока, даден на Варшава да съобрази действията си в областта на правосъдието с правилата на ЕС.

ЕК отбеляза, че в края на декември е дала на Полша срок от три месеца, за да отговори на очакванията за оттегляне на спорните промени в съдебната система. Предвижда се в края на март, ако Варшава не стори необходимото, процедурата за отнемане на правото ѝ на глас в Съвета на ЕС да продължи напред.

Диалогът продължава и това е посланието днес, заяви говорителят на ЕК. Той отбеляза, че Моравецки посещава комисията за втори път от януари. Първото му гостуване бе в деня на полагане на клетва на ръководеното от него правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?