Полският премиер спира ратифицирането на АКТА след масовите протести

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Асошиейтед прес в петък.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни.

Полското правителство подписа в края на миналия месец. Търговското споразумение за борба с фалшификациите АСТА (AntiCounterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. Туск каза, че парламентът може и да не го направи, ако то е в противоречие с полските закони.

САЩ, Япония и други страни, подписали споразумението, казват, че то е необходимо за борба с търговията с материали, придобити по "пиратски" път.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва АП. Опонентите му казват, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?