Полският президент иска НАТО да разположи бази по източните си граници

Анджей Дуда отбеляза "засилените притеснения на много държави от амбициите на Русия"

Полският президент иска НАТО да разположи бази по източните си граници

Полският президент Анджей Дуда призова НАТО да премести свои войски по източния фланг, заради засилените притеснения на много от държавите в региона от амбициите на Русия. Дуда направи това изказване по време на първата си визита в чужбина – в Естония, откакто положи клетва на 6 август.

Полският президент неслучайно избра за дата на визитата си в Естония 23 август - Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. На този ден през 1939 г. Съветският съюз и нацистка Германия подписват таен договор (пакта Рибентроп-Молотов), който поделя голяма част от Източна Европа, включително Полша и Естония, между двете страни, напомня БТА.

По време на съвместна пресконференция с естонския си колега Тоомас Хендрик Илвес, Дуда коментира „съживяващи се имперски стремежи” в региона. По думите му НАТО трябва да отговори на настъпващите промени в света.

"Приятелските бойни единици трябва да се намират там, където преминава реалната граница на НАТО. Това е моето предложение. Съюзниците ни би трябвало да го разгледат. Това би било не само правилно от историческа гледна точка, но би било и справедливо." - заяви Дуда на пресконференция в естонската столица Талин.

Позицията му беше подкрепена от държавния глава на Естония - Томас Хендрик Илвес. "Ще кажа същото, което и преди. Ако сигурността ни бъде гарантирана, това може да предотврати потенциална агресия." - коментира Илвес.

С посещението си в Естония Дуда започва кампания, целяща да убеди съюзниците от НАТО в необходимостта от укрепване на източните граници на алианса.

Полският президент планира посещения в Берлин, Лондон и Ню Йорк.

Споделяне

Още от Бизнес