Полският президент иска нова конституция, не каза каква

Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви в парламента, че трябва да се изготви нова конституция, а текстът да се подложи на референдум, предаде ДПА.

Време е за политическа система, "която отговаря на днешните предизвикателства", каза Дуда в речта си пред депутатите.

През май Дуда обяви, че иска да организира референдум за конституция през 2018 г., но не уточни какви изменения желае да се направят в основния закон на страната.

По-рано тази година лидерът на управляващата националистично-консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински разкритикува сегашната конституция на Полша като остарял документ, който не е променян от падането на комунизма през 1989 г.

Като държавен глава Дуда официално пази политически неутралитет. Преди да стане президент обаче, той беше депутат от "Право и справедливост".

Правителството е критикувано от опозицията, местни неправителствени организации и ЕС, че се опитва да прокара спорни закони за реформа на съдебната система.

Според критиците тези закони дават на изпълнителната власт твърде голямо влияние над съдебната. Реформите предизвикаха протести из цяла Полша и обвинения, че правителството ѝ залита към авторитаризъм, отбелязва ДПА.

Още от Европа