Полският президент иска разширяване на президентските правомощия

Полският президент Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда се изказа за укрепване на ролята на държавния глава и за разширяване на неговите пълномощия в интервю, публикувано в изданието "Дженник газета правна".

Дуда посочва в интервюто, че смята да зададе въпрос за ролята на президента в хода на инициирания от него референдум за промяна на конституцията, планиран за есента на тази година.

"Президентът уж е част от изпълнителната власт, но повечето инструменти, с изключение на блокиращите, може да използва опосредствено, чрез разни договорки с правителството. Аз искам да попитам поляците: или да укрепим президента, или да да ограничим ролята му до церемониална, както е в Германия", отбеляза Дуда.

Според него неголямо разширяване на правомощията няма да е достатъчно. "Ако държавният глава, например, влияе върху външната политика и въпросите на отбраната, то управляващото мнозинство трябва да съгласува с него кандидатурите за министри на външните работи и на отбраната", посочи президентът.

Той призна, че управляващата партия на Ярослав Качински "Право и справедливост" не вижда необходимост от укрепване на ролята на държавния глава и затова по въпроса следва да се произнесат гражданите.

Споделяне

Още от Европа