Полският президент „изчезна” и породи вълна от спекулации

Никой не е видял или чул полския президент Лех Качински повече от седмица, което породи вълна от спекулации за причините държавният глава да изчезне  от публичното пространство, отбеляза във вторник ДПА, цитирана от БТА.

Леденото мълчание на Качински се възцари след поражението на брат му близнак, премиера Ярослав Качински, на парламентарните избори в Полша на 21 октомври. Консервативната партия "Право и справедливост" загуби от либералната „Гражданска платформа" на Доналд Туск.

„Президентът изчезна някъде и не е ясно дали се е обидил от загубата на брат си или от победата на Туск", пише известната телевизионна и радио журналистка Моника Олейник във водещия полски всекидневник "Газета виборча".

Олейник успокоява президента, че брат му е загубил малка битка и че той поне все още е начело на държавата. Тя призовава държавния глава най-накрая да проговори на страната си.

Братът на президента и неговите министри намекнаха, че Лех не говори, защото е обиден, пише и друга журналистка на страниците на "Газета виборча".

Все пак миналата седмица говорителят на президента каза, че държавният глава няма да поздрави Доналд Туск за победата му, докато либералният лидер не се извини за явните обиди срещу братята Качински по време на предизборната кампания, припомня ДПА.

Други коментари са доста по-иронични. „Поляците разочароваха за пореден път, но този път разочароваха дори президента си. Поляците не успяха да се справят със задачата и не направиха правилния избор", се казва в пропита с ирония статия на Яцек Жаковски в „Газета виборча".

Според журналиста президентът спрял да говори със сънародниците си от момента, в който научил изборните резултати.

По мнението на водещия полски телевизионен водещ Томаш Лис студеното мълчание на президента Качински вещае най-лошото за отношенията между държавния глава и бъдещото либерално правителство на Полша, може би дори политическа парализа.

След поражението на изборите в края на октомври  министър-председателят каза, че ще подаде оставката си на 5 ноември, когато е първото заседание на новия парламент. Президентският мандат на брата близнак Лех Качински изтича през 2010 г.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?