Полският президент наложи вето на закон за разжалване на офицери от комунизма

Полският президент Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда наложи вето на закон, позволяващ на властите да разжалват висши офицери от времето на комунизма, предаде Асошиейтед прес.

В мотивите си Дуда посочи, че законът е несправедлив, защото не дава възможност на засегнатите, някои от които са покойници, да се защитят.

 

Президентът посочи също, че хората днес внимателно следят дали се спазва върховенството на закона в Полша, имайки предвид безпокойството на ЕС, предизвикано от промените в полската съдебна система.

Управляващата партия "Право и справедливост", за която наказването на бившите комунисти е в основата на нейната програма, каза чрез говорителката си Беата Мазурек, че е "изненадана и разочарована" от решението на Дуда.

Поддръжниците на закона виждат в него акт, въздаващ справедливост, но противниците му го окачествяват като акт на политическо отмъщение. Според последните социологически проучвания той е непопулярен.

Законът позволява генерали и други висши офицери от времето на комунизма да бъдат разжалвани в редници заради ролята им в наложения от Москва режим, продължил от 1944 до 1990 г., и в репресиите при управлението на генерал Войчех Ярузелски през 1981 г., при които са убити около сто дисиденти, отбелязва Асошиейтед прес.

Законът би засегнал и полският космонавт генерал Мирослав Хермашевски, който сега е на 76 години. Много хора в Полша не са съгласни с това.

Споделяне

Още от Европа