Полският президент назначи дъщеря си за свой неплатен съветник

Кинга и Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда назначи 25-годишната си дъщеря Кинга за свой неплатен съветник по социалните въпроси, предаде Асошиейтед прес.

Президентът написа снощи в Туитър, че дъщеря му работи като доброволец и "не получава възнаграждение".

Въпреки това назначението предизвика някои упреци в семейственост, отправени от критици на Дуда и на управляващата дясна партия "Право и справедливост" (ПиС), която го подкрепя.

Кинга Дуда, която е адвокат, вече е била наричана от критици на президента "полската Иванка Тръмп", по аналогия с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп, която играе ключова роля в американското правителство.

Дъщерята на полския президент в повечето случаи не е играла забележима роля в управлението на баща си, който спечели първи петгодишен мандат през 2015 г. и бе преизбран през юли тази година. Тя обаче привлече общественото внимание с речта си в изборната нощ през юли, в която призова всички членове на обществото да бъдат уважавани, въпреки различията им. Това бе оценено като опит да смекчи имиджа на баща си.

По време на кампанията си Дуда неведнъж се е изказвал срещу движението за по големи граждански права за ЛГБТ общността. Той нарече това движение "идеология" по-опасна от комунизма и веднъж дори каза, че представителите на ЛГБТ общността "не са хора".

Кинга Дуда отправи съвсем различно послание, като каза, че всички хора трябва да се чувстват сигурни и приети от обществото.

"Никой не заслужава да бъде мразен, абсолютно никой", каза тя пред привърженици на баща си в нощта на изборите.

Активисти за правата на ЛГБТ общността казват, че наблюдават рязък скок на престъпленията от омраза срещу членове на общността през последните месеци и мнозинството от тях осъжда призива на Кинга Дуда като проява на лицемерие.

Споделяне

Още от Европа