Полският президент обвини ЕС в "твърде малко солидарност " с членките от Източна Европа

Анджей Дуда

Европейският съюз показва "твърде малко солидарност" с държавите членки от Централна и Източна Европа, заяви президентът на Полша Анджей Дуда в интервю на полската агенция ПАП, цитиран от Франс прес и БТА в неделя.

След скорошните критики към Полша, че не проявява достатъчно солидарност с ЕС, като отказва да приеме част от прииждащите в Европа бежанци, Дуда отправи същия упрек към общността, отбелязва Франс прес.

"Съюзът трябва да се държи много по-решително. ЕС е силен, но слаб на равнище решения и това е проблемът му днес. Той може би се дължи на това, че общо взето ЕС проявява твърде малко солидарност", каза държавният глава, дошъл на поста като кандидат на уравляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост".

"Няма достатъчно солидарност, за да се разбере в какво положение се намираме - т. нар. страни от Централна и Източна Европа", казва Дуда. Той обяснява, че това са страни, влезли сравнително неотдавна в ЕС, които се мъчат да настигнат богатите страни от Запада, да повишат жизненото равнище, "за да не са принудени младите хора да търсят работа в чужбина, за да получават достойни заплати, с които да живеят нормално".

Трябва да бъдат разбрани най-вече "проблемите, важни за суверенитета на държавите, като енергийната и суровинната политика", добави той. Очевидно имаше предвид газопровода "Северен поток", по който руски газ идва през Балтика в Западна Европа. Варшава гледа с лошо око на тази тръба; също и политиката на Брюксел, целяща да се намали използването на въглища, отбелязва АФП.

Дуда обаче заяви, че вижда в ЕС "колосална ценност" и подчерта, че така смята и огромната част от поляците.

"Аз съм привърженик на ЕС като съюз от национални държави, които си сътрудничат на първо място в икономическата сфера, без намеса в проблеми, които трябва да останат в рамките на суверенитета" на всяка членка, каза той.

Откакто Право и справедливост е на власт, отношенията между Полша и европейските институции - Европарламента, Европейската комисия и Съвета на Европа, се влошиха заради спорни реформи, започнати от Варшава, които засягат по-специално Конституционния съд и медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?