Полският президент ограничи ползването на спешен контрацептив

Полският президент ограничи ползването на спешен контрацептив

Полският президент Анджей Дуда подписа закон, ограничаващ достъпа до "хапчето на утрешния ден", което вече ще може да се купува само с рецепта, се казва в официално комюнике, цитирано от АФП.

Нормативният акт срещу спешния контрацептив бе прокаран по инициатива на управляващата консервативна католическа партия "Право и справедливост", чийто кандидат Дуда бе избран за държавен глава.

Предишното либерално правителство разреши хапчето да се купува без рецепта от лица над 15 години, съгласно европейска разпоредба. Законът предизвика тревога сред феминистките среди в Полша. Основният им аргумент е, че хапчето трябва да се приеме възможно най-бързо след половия акт.

"Право и справедливост", която управлява в Полша от октомври 2015 г., спря държавното финансиране на ин витро оплождането, а през есента на 2016 г. опита да ограничи правото на аборт в страна, която и без това се отличава с един от най-рестриктивните режими в Европа. Под натиска на улични протести, в които взеха участие около 100 000 души, правителството обаче се отказа от този законопроект, припомня БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?