Полският президент подписа скандалния закон срещу съдиите, последваха бурни реакции

Анджей Дуда

Решението на полския президент Анджей Дуда да подпише спорния закон за дисциплинарни наказания на съдии предизвика бурни реакции в политическите среди и сред юридическото съсловие в Полша, предаде ДПА.

Според анализатори подписаният снощи от президента закон може да се използва за запушване на устата на съдии, критични към правителствените реформи. Освен това той би позволил на Дуда лично да си подбере следващия председател на Върховния съд.

Подготвеният от управляващата консервативно-националистическа партия "Право и справедливост" закон дава възможност за налагане на дисциплинарни наказания, включително уволнения, на съдии заради различни техни действия - например оспорване на законността на юридически назначения по въведените от управляващата партия правила.

Благодарение на президентския подпис, сега създалата се "недосегаема каста" от съдии, опитали се да "нарушат закона" и "заплашвали да създадат хаос и анархия в съдебната система" с цел "защита на своите привилегии", вече ще бъде "наясно с последствията", написа в коментар в местен таблоиден вестник правосъдният министър Збигнев Жобро.

За разлика от него, председателят на Сената Томаш Гродски от опозиционната центристка партия "Гражданска платформа", писа днес в Туитър, че чрез новия закон "Полша още по-ускорено тръгна към източните, авторитарни диктатури".

Най-голямото сдружение на съдии в Полша - "Юстиция", излезе с призив към Европейската комисия и Съда на ЕС "незабавно да вземат всички възможни мерки за защита на полските съдии от политически репресии", с каквито са застрашени, ако прилагат законодателството на ЕС.

"Днес полските съдии защитават не само върховенството на закона в Полша, но и законовия ред в целия Европейски съюз", се казва в декларацията на "Юстиция", публикувана онлайн.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?