Полският президент предложи премиерския пост на брат си

Полският президент предложи премиерския пост на брат си
Полският президент Лех Качински възложи на своя брат близнак Ярослав Качински да сформира ново правителство на страната, съобщиха в понеделник от пресслужбата на президентството, предаде ББС.

Ярослав Качински може да замени на поста досегашния министър-председател Кажимеж Марчинкевич, който по-рано през деня официално подаде оставка. Преди това обаче кандидатурата на Качински трябва да бъде одобрена от парламента до 21 юли.

Ако стане Ярослав Качински стане премиер, братята Качински ще бъдат единствените близнаци в света, които заемат най-високите постове в една държава, коментира ББС.

Ярослав Качински оглавяваше партията, която спечело изборите през миналия септември. Тогава той бе на мнение, че не е редно двамата с брат му да заемат най-високите държавни постове в Полша.

От своя страна се очаква Марчинкевич да участва в изборите за кмет на Варшава, които ще се състоят по-късно тази година. Преди това постът се заемаше от сегашния президент Лех Качински.

Преди два дни Марчинкевич обяви, че се оттегля от премиерския пост. Смята се, че решението му е резултат от противоречия по въпросите на икономическата политика между него и Ярослав Качински, смятан за силния човек в сянка зад досегашното правителство. Очаква се повечето министри да запазят постовете си в новия кабинет, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?