Полският президент се изказа за предсрочни избори

Полският президент се изказа за предсрочни избори

Полският президент Лех Качински се изказа за провеждане на предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2008 г. заради проблеми в управляващата коалиция, предаде ББС. Качински заяви в интервю за в. "Газета Виборча", че двата по-малки коалиционни партньора продължават да създават трудности на правителството. Неговият брат-близнак, който е премиер на страната - Ярослав Качински - също намекна, че са възможни предсрочни избори.

По-рано този месец премиерът уволни своя заместник и министър на земеделието Анджей Лепер от партията "Самоотбрана" по подозрения, че е замесен в корупционна сделка.

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински спечели парламентарните избори през 2005 г. с минимално мнозинство и се сблъсква с трудности в осъществяването на своята дясноцентристка програма за икономически реформи. Президентът Качински заяви, че няма начин да бъдат избегнати предсрочните избори и той предпочита пролетта.

Следващите редовни парламентарни избори в Полша би трябвало да са през 2009 г. Правителството на Качински си създаде много врагове с плановете за прочистване на обществения, политическия и икономическия живот на страната от сътрудници и агенти на бившите тайни комунистически служби, сред които се оказаха някои известни лидери на опозицията от периода преди 1989 г., както и много представители на бившите комунисти, преименували се в Съюз на демократичната левица.

Във вторник премиерът Качински назначи Войчех Мойзесович за министър на земеделието и развитието на селските райони на мястото на освободения Анджей Лепер.

Това стана, след като партиите от правителствената коалиция не успяха да се споразумеят за приемлива за всички кандидатура.

Назначението задълбочи правителствената криза в Полша, посочва Ройтерс. Партията "Самоотбрана" обвини премиера, че не спазва споразумението, тъй като назначил представител на своята партия и по този начин нарушил договореното разпределение на правителствените постове. За "Самоотбрана" назначаването на Мойзесович е особено неприятно, тъй като той бе неин член преди да се прехвърли в партията на премиера. 

Към протеста на "Самоотбрана" се присъедини и крайно дясната Лига на полските семейства. Нейният лидер Роман Гертих, който също е член на кабинета, заяви, че "коалиционното споразумение е нарушено извън всякакво съмнение".

Споделяне

Още от Свят