Полският президент закле конституционен съдия въпреки критиките

Анджей Дуда

Президентът на Полша закле последния от петимата съдии в Конституционния съд, които бяха назначени от управляващата дясна партия "Право и справедливост", критикувана, че с това си решение тя незаконно заграбва власт, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Анджей Дуда закле съдията само час преди Конституционният съд да заседава по законността на тези назначения от парламента.

Предишното правителство на партия "Гражданска платформа" назначи петима съдии в Конституционния съд малко преди да загуби властта. Три от тези назначения бяха обявени за валидни от същия съд, но две бяха обявени за противоконституционни.

Новата управляваща партия "Право и справедливост" обаче отхвърли всичките пет назначения, за да постави свои хора в съда, отбелязва АП.

Дуда, който е адвокат, изтъкна, че Конституционният съд няма компетенция да се произнася по резолюции на парламента.

"Тези резолюции остават правно обвързващи и президентът днес действа в съответствие с тях", заяви той.

Началото на заседанието на Конституционния съд бе нарушено от двама десни активисти с транспаранти, гласящи, че съдии с комунистическо минало не трябва да са част от този съд. Пред сградата на съда се събраха и малки групи привърженици и опоненти на управляващата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?