Полският Сейм одобри химическа кастрация за педофили

Долната камара на полския парламент – Сеймът - прие в петък поправка в Наказателния кодекс, с която се въвежда задължителна медикаментозна кастрация на осъдени за педофилия или кръвосмешение след излежаването на присъдата, предаде Франс прес.

Промяната в кодекса бе внесена от кабинета на Доналд Туск. Тя бе приета само с един въздържал се и двама против.

Според приетите текстове лице, осъдено за изнасилване на малолетен под 15 години или на най-близък член на семейството, след излежаване на присъдата и с решение на съда ще бъде подлаган на задължителна лекарствена намеса или психотерапия за потискане на сексуалния нагон. Педофилството и кръвосмешението в Полша вече се наказва със затвор до 15 години, като предишната максимална присъда бе 12 години.

Промените в НК се наложиха, след като стана известен случаят с 45-годишен поляк, който държал 6 години заключена дъщеря си и системно я изнасилвал.

Тази драстична мярка не се предлага за първи път. През 2007 година френският президент Никола Саркози също се изказа в подкрепа на химическата кастрация на изнасилвачи и педофили, след като във Франция гръмна случаят с отвлечено и изнасилено петгодишно момченце от току-що пуснат от затвора педофил. Предложението срещна острата обществена реакция, което накара президентът да се откаже от думите си с оправданието, че не е бил добре разбран.

Във Великобритания вече действа програма, която обаче е за доброволна химическа кастрация на педофили и изнасилвачи. Мярката беше предложена през юни 2007 г. от министъра на вътрешните работи Джон Рийд. Кампанията за затягане на мерките срещу насилниците на деца на Острова започна през 2000 г. след убийството на 8-годишната Сара Пейн, станала жертва на педофил.

Програми за доброволно лечение или химическа кастрация има в Дания, Швеция, Канада и Израел, както и в осем американски щата.

Споделяне

Още от Свят