Полският Сейм одобри законопроект, ограничаващ медийната свобода

Полският Сейм одобри законопроект, ограничаващ  медийната свобода

Сеймът - долната камара на полския парламент, гласува поправка в Закона за радиофонията и телевизията, която затяга правилата за чуждата собственост на медиите, предаде Ройтерс.

Законодателството, което според неговите критици цели да заглуши критичната към управляващите телевизия TVN24, собственост на американската компания "Дискавъри", бе прието с 228 гласа "за" при 216 "против" и 10 въздържали се в сряда.

Според опозицията законът, прокарван от правителството, застрашава свободата на медиите и ще влоши отношенията на Полша със САЩ, отбелязва Франс прес.

Критикуваната от Вашингтон поправка може да принуди "Дискавъри" да продаде по-голямата част от акциите си в полската телевизия.

Законопроектът постановява, че собственици от страни извън ЕС нямат право да притежават контролни пакети от полски медии.

Сега законът отива в горната камара - Сената.

Първият опит да се подложи на гласуване новият закон се провали, тъй като с мнозинство от само няколко гласа бе решено заседанието да бъде прекъснато и подновено след ваканцията на парламента през септември.

Но председателката на Сейма Ева Витек, която е от управляващата партия "Право и справедливост", успя да наложи повторно гласуване на предложението за отлагане на заседанието и при него вече 229 депутати гласуваха против, а 225 бяха "за".

Повторното гласуване бе поискано от група депутати от управляващата партия. Народен представител от формацията "Кукиз-15", която не е в управляващата коалиция, но подкрепя някои от политиките ѝ, каза, че четирима депутати от тази политическа сила са се объркали и първия път погрешка са гласували за отлагане на заседанието.

В Сената опозицията има крехко мнозинство, но горната камара има по-малко правомощия и може да предложи промени в закона, но в крайна сметка долната камара може, ако иска, окончателно да го гласува, отбелязва Асошиейтед прес.

Тогава той отива за подпис при президента Анджей Дуда, който е съюзник на дясното правителство.

САЩ внимателно следят ситуацията с полските закони за медиите и за реституирането на собствеността на пострадалите от Холокоста, заяви днес Държавният департамент на САЩ и добави, че Варшава има възможност да покаже, че на дело, а не на думи държи на ценностите, които свързват двете държави, предаде Ройтерс.

Говорителят на департамента Нед Прайс каза пред журналисти, че някои от най-висшите служители на ведомството са обсъждали въпросното законодателство с полски държавни служители.

Европейската комисия разкритикува полски законопроект, ограничаващ чуждестранната собственост в медийните компании. Според ЕК с него се изпраща негативен сигнал, предаде Ройтерс.

"Медийният плурализъм и разнообразието на мненията са нещо, което силните демокрации приветстват, а не нещо, срещу което те се борят", заяви в Туитър заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова, която отговаря за медийната свобода. "С полския законопроект за медиите се изпраща негативен сигнал."

"Срам ме е"

"Срам ме е", възкликва изтъкнатият полски журналист и шоумен Куба Войевудзки по адрес на бившия си колега от музикалния бранш и настоящ политик Павел Кукиз. "Срам ме е. За моята наивност и глупава сантименталност. За пънк рока. За всички тези съвместни години. За [фестивала] "Ярочин 93". За разговорите вечер. За шибания идеализъм", пише във "Фейсбук" Войевудзки, цитиран от няколко полски медии. Възмущението му е по повод факта, че Кукиз, популярен на времето рок певец и автор на текстове, е гласувал в Сейма заедно с управляващите за промените в закона за електронните медии.

Варшавският вестник "Газета виборча" цитира декларацията на управителния съвет на TVN, в която се казва, че законодателният акт е "безпрецедентна атака срещу свободата на словото и независимостта на медиите" и "подкопава правото на собственост, с което буди безпокойство у чуждестранните инвеститори в Полша".

Освен това, твърдят от управата на медията, той "удря по фундамента на полско-американския съюз, изграждан през последните 30 години". Отправя се призив към Сената - горната камара на парламента - и президента да отхвърлят законопроекта в този му вид.

Полското списание "Политика" прави преглед на публикациите в западния печат относно заплахата за свободата на медиите в Полша и независимостта на TVN.

Италианската агенция АНСА изтъква оставката на вицепремиера Ярослав Говин и конфликта в управляващата коалиция, съставена от "Право и справедливост" (ПиС) и две малки партии - "Споразумение" и "Солидарна Полска". Според АНСА формацията на лидера на ПиС Ярослав Качински "губи мнозинство", което може да има последици за полската политическа сцена, но предсрочни избори са малко вероятни.

Левият портал "Il Manifesto" илюстрира материала си със снимка на група полицаи обкръжили демонстранти във Варшава на фона на плакат с изображение на логото на TVN и знак за победа. Авторът посочва, че конфликтът за медиите в Полша за пореден път разкрива напрежението между обединената полска десница и новата американска администрация.

Американското издание "Политико" също посочва, че Вашингтон "наблюдава внимателно" събитията в Полша, а ПиС са избрали приемането на промените в медийния закон в неподходящ момент. Администрацията на Байдън вече е критикувала законопроекта, а самият президент се опитва да обедини под своето ръководство всички демократични държави в света и да създаде коалиция срещу експанзията на Китай и Русия. "Политико" намеква, че с атаката си срещу независимостта на TVN Полша рискува да изпадне от тази коалиция.

Консервативно-либералният полски седмичник "До жечи" (По същество) цитира изявление на бившия президент Александър Квашневски, според когото приемането на промените в медийния закон би било "тъжен ден за нашата демокрация". По думите на бившия лидер на полската левица целта на ПиС е да ограничи действията на TVN, защото управляващите "вярват, че това е пропуск за запазване на властта сега и в следващите мандати".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?