Полският Сенат одобри спорния закон за Холокоста

Опозицията призова президента да не подписва закона, предизвикал остра международна реакция

Полският Сенат одобри спорния закон за Холокоста

Полският Сенат одобри късно снощи спорния закон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, който предизвика недоволството на САЩ и Израел, предаде Франс прес.

Горната камара на полския парламент одобри без промени закона, който вече е одобрен от долната камара. За да влезе в сила той трябва да бъде подписан и от президента Анджей Дуда.

Законът забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоба и със затвор до три години.

Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война.

Държавният департамент на САЩ призова снощи Варшава да преразгледа закона,

Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че той може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в изтребването на евреи, извършено от нацистите или дори създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления.

 

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви: "Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът", припомня АФП.

Полският заместник министър на правосъдието Патрик Яки заяви вчера пред Сената, че израелската реакция се обяснява отчасти с вътрешнополитически причини.


Израел "твърдо се противопоставя" на приемането от полския Сенат на законопроект, криминализиращ изказвания, внушаващи, че Полша е била съучастник в извършения от нацистите Холокост, заяви в четвъртък израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Израел се отнася изключително сериозно към всеки опит за оспорване на историческата истина. Никой закон няма да промени фактите", каза министерството.

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск заяви, че със законопроекта полските власти вредят на интересите на страната си.

"Този, който разпространява лъжлива формулировка за "полските концлагери", нанася вреда на доброто име и интересите на Полша. Авторите на закона съдействаха за разпространяване на тази гнусна клевета по целия свят по-ефективно от когото и да било другиго преди това", каза той.

Полският президент Анджей Дуда трябва да убеди партньорите си в страната, че този закон е ненужен, и да се откаже да го подписва, заяви бившият държавен глава Александър Квашневски.

Подобен призив към Дуда - да наложи вето на закона, отправи и най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа".

Мемориалът на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим изрази съжаление, че Полша пренебрегва критиките срещу закона.

"Законът, приет снощи от полския Сенат, заплашва свободното и открито обсъждане на участието на поляци в преследването на евреи през онази епоха. Този закон може да скрие историческата истина чрез ограниченията, които налага върху изказвания за пряко или косвено съучастие на части от полското население в престъпления против евреи, извършени на полска земя по време на Холокоста", заяви организацията.

 

Полша създава работна група за диалог с Израел


Правителството на Полша сформира работна група за диалог с Израел относно историята на Холокоста, съобщи в четвъртък шефът на канцеларията на Министерския съвет на страната Михал Дворчик.

"В съответствие с договореностите, постигнати в разговор с премиера на Израел, министър-председателят Матеуш Моравецки назначи група по исторически и юридически диалог", каза Дворчик и добави, че неин шеф ще бъде заместник-външният министър Бартош Чихоцки.

 

"Ние сме открити за среща в Полша с израелска група в началото на идната седмица или за пътуване на полска група в Израел", каза още Дворчик.

 

В конфликт и с Украйна


Макар и по друга причина срещу закона протестира и украинският президент Петро Порошенко, предаде Франс прес. "Дълбоко съм обезпокоен от закона, гласуван от полския Сенат", написа в страницата си във Фейсбук Порошенко. Той допълни, че разпоредбите на нормативния акт са "абсолютно предубедени и категорично неприемливи".

 

Частта за Холокоста, предвиждаща наказания за онези, които приписват на "полската нация или на полската държава" престъпления, извършени от германските нацисти в окупирана Полша. Друг раздел на закона обаче позволява да бъдат съдени хората, които отричат престъпленията на украинските националисти в Полша в периода 1925-1950 г., в това число и онези, които са сътрудничили с нацистите. Именно този раздел предизвика недоволството на Украйна.

 

"Полските политици сега прекрачват червените линии в отношенията с Украйна", написа във Фейсбук Анна Гопко, председателката на украинската парламентарна комисия по външни работи. Според Гопко, която е прозападна депутатка, Варшава, която е "двигател на демокрацията в Източна Европа, се плъзга към шовинистката диктатура на политиката, която надделява над историческата истина".

 

Прозападната партия Народен фронт, втората по-големина парламентарна група в украинския парламент, подчерта, че новият полски закон създава атмосфера на напрежение и сплашване за близо един милион украинци, живеещи в Полша. "Подклаждайки междуетническата ненавист, този текст заплашва да засили напрежението в нашия регион за голямо удоволствие на Русия", подчертава партията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят