Полският Сенат прие спорната съдебна реформа и предизвика нови протести

Полският Сенат прие спорната съдебна реформа и предизвика нови протести

Полските сенатори приеха тази нощ спорен законопроект за избирането на нов председател на Върховния съд, съобщи Франс прес.

Шейсет сенатори гласуваха "за", трийсет гласуваха "против" и един се въздържа, а след вота представителите на опозицията скандираха "свободни съдилища" и "свободна Полша".

Законопроектът, който бе приет в петък от долната камара на парламента (Сейм), сега трябва да бъде обнародван от държавния глава консерватор Анджей Дуда. Той несъмнено ще се възползва от предоставената възможност да получи политически облаги срещу подписа си, по-конкретно съгласието на управляващата партия "Право и справедливост" за искания от него референдум за нова конституция, отбеляза Франс прес.

"Позор!", "Сенатът е наш!" и "Сенаторе, не подписвай! Историята ще те помете", скандираха около 1000 демонстранти пред сградата на парламента. Гласовете им се чуваха чак вътре.

Този месец 22 съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предсрочно, но председателката му Малгожата Герсдорф отказва да го направи с мотива, че конституционният ѝ мандат изтича през 2020 година. Тя се превърна в символ на съпротивата срещу съдебните реформи, отбеляза Ройтерс.

Разпоредбите на законопроекта за Върховния съд накараха Европейската комисия да започне процедура срещу Полша за нарушаване на независимостта на съдебната власт, която може да доведе до финансови санкции.

Европейският съюз, правозащитни организации и опозицията обвиниха правителството, че нарушава независимостта на съдебната власт. Но управляващата националистическа партия "Право и справедливост" казва, че реформата е нужна, за да се подобри ефикасността на съдилищата и да бъде отстранено остатъчното влияние на комунистическото минало на Полша върху тях.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?