Полският външен министър покани германски политици да видят "полската демокрация"

Витолд Вашчиковски

Полският министър на външните работи направи опит да намали напрежението, породено от критиките на някои германски политици към страната му, като прие извикания от него във ведомството посланик на Германия, предаде Франс прес. Това е нещо твърде рядко в отношенията между страни членки на ЕС, отбелязва агенцията.

"Не става дума за напрежение в отношенията. Обсъдихме как да уредим въпроса с общи усилия", заяви след срещата пред журналисти полският външен министър Витолд Вашчиковски.

Вчера председателят на Европейския парламент, германецът Мартин Шулц открито разкритикува полското консервативно правителство за реформите му в медиите и съдебната система, като спомена за "путинизация" на европейската политика.

Без да го назовава пряко, Вашчиковски прикани критиците на Полша да посетят страната му, за да добият собствени впечатления. "Най-доброто решение ще бъде германски политици да посетят Полша, за да видят, че полската демокрация не е толкова зле, колкото им се струва", каза той.

Посланикът Ролф Никел се ограничи да каже, че разговорът е бил конструктивен. "Полско-германските отношения са съкровище, което искаме да запазим, за да се развиват те благоприятно в бъдеще", добави той.

Вашчиковски покани посланика на Германия на среща заради "антиполски изказвания на германски политици", съобщи вчера външното министерство на Полша. Говорителят на ведомството Артур Дмоховски не уточни кое точно изказване е подразнило Варшава.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" направи поправки в закона за Конституционния съд, предвиждащи да се увеличи броят на съдиите, необходими за приемане на решения, и да се промени редът, по който се гледат делата. Според опозицията това може да парализира работата на Конституционния съд и силно ще затрудни оспорването на новоприети закони. Промени в медийния закон пък станаха повод за критики, че новите власти поставят държавните електронни медии под контрола на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа