Полският Върховен съд: Съдебният съвет на страната не е напълно независим

Върховният съд на Полша

Полският Национален съдебен съвет не е независим орган, а новата дисциплинарна камара на Върховния съд не отговаря на изискванията на правото на Европейския съюз и не гарантира независимост от изпълнителната власт, постанови полският Върховен съд, цитиран от Франс прес и ДПА.

Определението на съда е удар срещу консервативната управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС), която извършва съдебна реформа, откакто спечели властта през 2015 г. Реформите породиха конфронтация между Варшава и ЕС.

Националният съдебен съвет е орган, натоварен от конституцията да защитава независимостта на съдебната система. Той е отговорен за избора на съдии, включително на членовете на дисциплинарната камара на Върховния съд, които след това са назначавани от полския президент, припомня ДПА.

Съдебното решение произтича от постановление на Европейския съд от 19 ноември, според което полският Върховен съд трябва да определи дали новата му дисциплинарна камара е достатъчно независима да се занимава с внесени от съдии жалби против ранното им пенсиониране.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа